loader image

Eu și Familia Lăuntrică – Rădăcina Vieții

Ce stă la rădăcina Vieții noastre în trup de Om și ne formează, am spune chiar definește, identitatea și felul de a fi?

Știi tu, simțământul tainic și de nedescris oricât ne-am strădui – acela de “Cine sunt eu”?

Mintea și sufletul nostru se caută în permanență și vor să aibă o certitudine, de ce nu, absolută referitor la această întrebare existențială.

Ca o concluzie finală pe care o urmărim și care ne cheamă să o descoperim, în speranța că ne va ușura și vom ști care ne este sensul vieții.

 

Arhetipuriile relaționării și simțământul de “ eu sunt acela/așa

În ultimele articole am explorat cele 4 arhetipuri bazate pe stiluri de atașament dezvoltat încă din perioada sarcinii și primii ani de viață.

Dacă e să facem o corelare între fiecare arhetip și simțul intim al identității, ar arăta cam așa.

Citește cu mintea-inimă deschisă, respiră conștient și observă când răsare din tine senzația/gândul de “eu sunt acela/așa”.

 

Arhetipul Iubitorului Natural ( Link – AICI – ) – reprezentantul atașamentului sigur, care este totuna cu esența noastră profundă și nealterată de experiențele vieții ci chiar întărită de adversități.

Cum se simte/percepe în sine și în relații:

  • Relaxat și încrezător în sine, relații și Viață
  • eu sunt ok-tu ești ok, suntem ființe întregi chiar dacă conținem răni/traume neintegrate
  • clar, autentic și integru
  • conectat emoțional și disponibil de co-reglare
  • rezilient și aliniat cu valorile personale și ale cuplului
  • sigur și stabil în sine însuși

 

Arhetipul Distantului ( Link – AICI – ) – reprezentantul atașamentului nesigur-evitant, care are tendința de a păstra intimitatea la distanță sau de a diminua importanța relațiilor.

Cum se simte/percepe în sine și în relații:

  • deconectat și lipsa sentimentului de apartenență
  • distant emoțional și uneori chiar amorțit
  • independent și perfecționist având încredere doar în sine/propriile capacități
  • rațional, logic, intelectual
  • centrat excesiv pe sine
  • rezistent la a își arăta vulnerabilitatea și a apropierea

 

Arhetipul Lipiciosului ( Link – AICI – ) – reprezentantul atașamentului nesigur-ambivalent, care se confruntă cu o anxietate ridicată legată de a avea propriile nevoi recunoscute sau satisfăcute în relație și se simte nedemn de iubire.

Cum se simte/percepe în sine și în relații:

  • hipervigilent la orice semn de distanțare, respingere sau separare
  • agățat emoțional și oarecum “dependent” de alte persoane
  • sensibil și cu emoții puternice, greu de gestionat singur
  • stimă de sine și încredere în Viață scăzută
  • focus excesiv pe relație
  • blocat într-un trecut care perpetuează starea de victimizare

 

Arhetipul Împrăștiatului ( Link – AICI – ) – reprezentantul atașamentului nesigur-dezorganizat, care a interiorizat atmosfera și relațiile din casa părintească ca fiind înfricoșătoare, stresante, provocatoare, traumatizante.

Cum se simte/percepe în sine și în relații:

  • incapabil de a se relaxa și încredere cu adevărat în sine, oameni și Viață
  • nesiguranță de fundal constantă și conflict interior
  • turbulențe psiho-emoționale intense și uneori crize
  • vizitat des de frici, neputințe și critică interioară
  • oscilare incoerentă între evitare și anxietate
  • captiv în stări repetitive pe care nu reușește să le gestioneze și să le depășească

 

Dacă vrei să parcurgi pe larg fiecare tipar relațional, fă asta accesând link-ul de după titlul specific.

 

Acum că ai parcurs aceste arhetipuri și potențialele simțiri când vine vorba de propria identitate, ce ai observat?

Pe care dintre ele sau combinații ale lor te surprinzi că le “îmbraci”, spunându-ți că așa sunt eu?

 

Modul în care ne percepem pe sine ne crează realitatea

Ți-am expus această sinteză de mai sus cu un scop simplu și benefic – acela de a-ți pune atenția conștientă și a explora simțământul de “EU”.

După cum bine ști deja (dacă ne-ai urmărit articolele sau din propria experiență), niciunul dintre noi nu avem un stil de atașament unic și atotcuprinzător. În funcție de oamenii cu care suntem, mediu, etape ale vieții și starea de moment, putem îmbrăca unul sau mai multe dintre arhetipuri.

Totuși, cu ce ne îmbrăcăm nu este ceea ce suntem. Cum corpul nu este haina care îl acoperă, nici noi nu suntem limitați și incubați de un astfel de stil, arhetip. Acestea sunt extrem de utile în a aduce claritate și sens asupra dinamicilor relaționale pe care le avem și manierele specifice în care ne “distorsionăm” pe noi înșine în percepție și manifestare. În plus, ne pot ajuta să dezvățăm anumite comportamente și dezamorsăm tipare vechi care nu mai sunt utile în a trăi viața ca cine/ce suntem acum și către ce aspirăm.

 

Un proces de dezvăluire

Dezbrăcând “EU-l” de istoria personală-familială, de memorii și experiențe, de prejudecăți și dorințe, de păreri și condiționări, ce rămâne?

Scuturăm primele gânduri și trecem dincolo de reacții, adâncim conștiența cu atenția în clipa prezentă și ce observăm?

Că acest Eu Sunt este pur și simplu un simțământ natural, absolut firesc și inerent ce nu poate fi schimbat sau denaturat de nimeni și nimic. Se pot pune lucruri deasupra sa sau poate fi mascat în numeroase calități, atribute sau idei însă esența rămâne aceeași – Suntem Ceea ce Suntem. Suntem Viața și momentul prezent, în toată perfecțiunea și imperfecțiunea lui divin de umană.

Cu cât decondiționăm, depășim limitele și transcedem orice baricadă din jurul acestui simțământ inerent, cu atât manifestarea în relații conștiente și bucuria de a trăi vor crește exponențial.

Asta este precis ceea urmărim prin ateliere experențiale pe care le susținem pentru conștiența relațională – “Eu și Familia Lăuntrică”.

 

Ce este Familia Lăuntrică?

Pe scurt, este amprenta pe care a lăsat-o la nivel celular, profund somatic, interacțiunea dintre membrii familiei de origine.

Aceasta s-a împregnat în structura noastră încă din perioada în care ne formam în pântecul mamei iar primii doi ani de după naștere sunt cei care determină șablonul fundamental relațional.

În psihicul copiilor dinamicile de familie se interiorizează ca un întreg și nu ca părți individuale (relația cu mama, tata, alți îngrijitori ș.a.m.d). Această contopire influențează profund filtrele prin care se va percepe pe sine, pe ceilalți și viața. Șablonul este transmis în special prin interacțiunile subtile, invizibile dintre membrii familiei, prin calitatea energetică și semnalele corporale care se află în spatele cuvintelor.

Așadar, faptul că ne purtăm familia în noi este mai mult decât o metaforă, este un fapt atât genetic, cât și psihic. Cea mai relevantă manifestare a “Familiei Lăuntrice” este prin senzații corporale și stări sufletești. Inteligența trupului înregistrează întreaga experiență și devine poarta de intrare pentru un nou nivel de cunoaștere de sine.

 

Atelierele “Eu și Familia Lăuntrică

În atelierele pe care le susținem, propunem participanților o transformare conștientă care privește mereu ansamblul trup-emoții-minte-suflet. Împreună într-un spațiu de siguranță, mergem chiar la rădăcina învățării modului de a fi în lume. Din experiența noastră este scurtătura necesară pentru a redefini, plecând dinăuntru înspre înafară, felul în care ne raportăm la Viață și cum ne trăim în toate aspectele.

Avem în vedere că aceste tipare timpurii introiectate determină calitatea vieții, în multiple dimensiuni. Mai specific, influențează:

  • sentimentul visceral de a ne simți în siguranță
  • recunoașterea și exprimarea autentică a nevoilor
  • respectul, grija și iubirea de sine
  • conviențuirea împlinitoare și respectarea autenticității celuilalt
  • intimitatea emoțională, erotică și sexualitatea
  • reziliența de a ne reveni după dezamăgiri, evenimente neplăcute, boală sau traumă
  • comunicarea și gestionarea stresului și conflictelor
  • dezvoltarea și menținerea relațiilor împlinitoare
  • echilibrul mental-emoțional în perioade de schimbări masive precum sarcina
  • libertatea de a explora viața și a simți optimism față de viitor

 

O abordare inovatoare asupra sinelui și familiei

În atelierele de prezentare “Eu și Familia Lăuntrică invităm o nouă perspectivă asupra stilurilor de atașament și a arhetipurilor. Astfel se produce o conștientizare mai cuprinzătoare asupra tiparelor relaționare din familie și a modului în care acestea se manifestă în corp.

Pasul următor este dat de atelierele experiențiale în care începem să lucrăm prin practici psiho-somatice și meditative pentru transmutarea energiei stagnate. Acest proces permite o recalibrare internă, o revenire la natura noastră profundă și autentică, “dezbrăcată” de adaptări.

Pentru cei care îndrăznesc și își dau voie, invită un mod proaspăt de a percepe și interacționa în sine, cu cei dragi și cu Viața în ansamblu. Un mod unic pentru fiecare în care arhetipul Iubitorului Natural este stimulat de la rădăcină, ca o fundație a iubirii, încrederii și bucuiei pe care toți o merităm.

Darurile lăuntrice se activează, sufletul se ușurează și întreaga ființă descoperă un nou nivel de coerență și reziliență.

 

Deschidem o nouă serie de ateliere în luna mai. Dacă rezonezi cu ceva din ce ai parcurs alături de noi pe blogul Coherent We Space, scrie-ne un mesajAICI – și te anunțăm când stabilim data exactă.

Te-a inspirat articolul? Trimite-l și altora!

Facebook
WhatsApp
Pinterest