loader image

Arhetipul Iubitorului Natural

Ți s-a întâmplat să întâlnești oameni care parcă luminează spațiul cu prezența lor? Sau că atunci când ești cu ei simți cum întregul tău corp devine mai relaxat, te simți mai încrezător și îți vine firesc să te manifești autentic?

Prezența lor e ca o invitație invizibilă care îți transmite o atitudine de genul eu sunt ok-tu ești ok, viața e minunată, e o binecuvântare că trăim și ne-am întâlnit.

Sau poate chiar tu ești un astfel de om-lumină. Ți s-a spus des de cei care te cunosc sau care chiar abia te întâlnesc că prezența ta îi inspiră și are un efect revigorant asupra lor?

Mulți numesc asta carismă și pare să fie darul doar anumitor persoane. În înțelegerea noastră această lumină este ceea ce suntem și conținem cu toții căci este manifestarea energiei Iubirii. Prin acești oameni lumina pur și simplu trece cât mai nealterată și astfel ajung parcă să radieze. Iubirea e natura noastră și, dacă nu avem filtrele de percepție alterate de suferințe sau traume, putem observa această energie total pură la bebeluși sau la îndrăgostiți.

Atunci când copiii beneficiază de o relație unită între părinți, un mediu sănătos, echilibrat și coerent în perioada intrauterină și primii doi ani de viață, sunt multe șanse ca aceștia să devină precum cei din exemplele de mai sus. Haideți să explorăm mai în detaliu ce înseamnă asta 🙂

 

Stilurile de atașament și arhetipurile

Povesteam în articolul  “Atașamentul sigur sau nesigur – ce am învățat încă de dinainte să vorbim?” – Link AICI – despre cele 4 stiluri de atașament sigur și nesigur. În acest articol îți vom propune un mod mai creativ prin care noi înțelegem și lucrăm cu acestea.

La începutul relației noastre și în timpul sarcinii am adâncit mult tema diferențelor în relația de cuplu iar tema stilurilor de atașament ne-a fost extrem, extrem de utilă pentru a ne înțelege și bucura împreună. Am început să ne conectăm mai profund cu diverse cunoașteri străvechi și dimensiunea simbolică de lucru pentru transformare interioară. Așa am ajuns să oferim o nouă interpretare a stilurilor de atașament, una mai jucăușă, născută din întâlnirea unicității noastre în uniune.

Modul în care stilurile variază în funcție de experiență și relație ne-a dus cu gândul și simțirea la ceea ce psihologul Carl Gustav Jung numea “arhetip”. Acest termen își are originile în Grecia antică și are rădăcina “archein” = originar, vechi și “typos”= model, tipar. La nivel mai amplu, un arhetip este o idee colectivă inconștientă. E un tipar de gândire sau imagine care este universal prezentă în psihicul individual și astfel devine ușor de recunoscut de noi toți.

                                          

Cele 4 arhetipuri inspirate din Teoria atașamentului

Fiecare dintre noi învățăm pe baza experiențelor din perioada intrauterină și din primii 2 ani de viață să activăm mai degrabă unul dintre cele 4 stiluri de atașament: sigur, nesigur-evitant, nesigur-ambivalent, nesigur-dezorganizat.

Însă știm deja din articolul Mi-e ușor să te iubesc când mă iubești așa cum vreau eu să fiu iubit(ă) – Link AICI – că nu avem un stil de atașament total pur de funcționare. În realitate, folosim un mix de autenticitate și adaptare iar manifestările în viața adultă pot oscila în funcție de:

 • unicitatea noastră și a ceea ce avem fiecare de trăit în această viață
 • felul în care interpretăm relațiile în care suntem
 • perioada de viață în care ne aflăm
 • propriul interes pentru vindecarea relațională
 • determinarea de trăire conștientă și ancorare a unui atașament sigur
 • experiențele de transformare a altor membri ai familiei sau din cercul nostru relațional

Iubirea este natura esențială a omului iar tot ce se pune peste ea este o adaptare specifică la condițiile percepute ca fiind nesigure. Șablonul inconștient pe care îl rulăm, deși se reflectă și în limbaj, are originea impregnată înainte de a ne însuși vorbirea. Astfel, acesta ne determină însăși atitudinea față de sine, partener de cuplu, copii, colegi și Viața ca ansamblu.

Acest lucru ne-a inspirat să interpretăm faptul că oamenii care au un stil de:

 • atașament sigur vor putea să întrupeze și să manifeste ceea ce noi numim arhetipul “Iubitorul natural”
 • atașament evitant – în întrupare și manifestare devine „Distantul
 • atașament ambivalent – în întrupare și manifestare devine “Lipiciosul”
 • atașament dezorganizat – în întrupare și manifestare devine „Împrăștiatul

Cum ajung la tine aceste arhetipuri? Poți recunoaște situații diferite în care manifești arhetipuri diferite?

În continuare o să povestim despre primul dintre ele, cel care a deschis și incursiunea noastră de astăzi. Pe celelalte urmează să le abordăm în articolele următoare.

 

Iubitorul natural

Aspectul din noi care manifestă în cea mai mare parte a timpului un atașament sigur.

Putem recunoaște în noi Iubitorul natural de fiecare dată când: știm cine suntem și ce nu suntem, ce putem, ce daruri interioare avem și care ne sunt limitele. Se ancorează mai mult atunci când suntem disponibili să învățăm și să evoluăm împreună cu alții, onorându-ne ritmul propriu.

În continuare abordăm întreaga spirală pe care o adâncim prin Coherent We Space: de la simțirea de și manifestare în Sine, în relația de cuplu și în relația cu copilul/copiii.

 

Manifestare în exprimarea de Sine a Iubitorului natural:

 • Ușor de urmărit în interacțiune
 • Comunicare vie, coerentă, incitantă
 • Exprimare emoțională, nuanțată
 • Fluiditate energetică
 • Procesare integrată a informației (ambele emisfere angrenate)

 

Relația de cuplu

Iubitorul natural are relații de încredere și de durată, se simte conectat cu partenerul, îi oferă acestuia libertate și își împărtășește cu ușurință sentimentele, nevoile și aspirațiile.

Manifestări în cuplu:

 • Încredere în sine, în cuplu și în viață
 • Ascultare profundă și protecție
 • Prezență și suport
 • Acordare emoțională
 • Autonomie și interdependență
 • Fluiditate și lejeritate între conectare și solitudine
 • Menținerea contactului chiar și când sunt la distanță
 • Conștienți de impactul propriei prezențe și acțiuni asupra celuilalt
 • Relaxare, intimitate, joacă
 • Reparare lejeră și reziliență după situații tensionate sau conflictuale
 • Resurse împărtășite din bucurie cu partenerul

 

Relația cu copilul

A primit vestea că va fi părinte cu deschidere și chiar încântare. Iubește să se conecteze zilnic cu copilul și creează conștient și delibertat momentele lor de intimitate indiferent de etapa de dezvoltare. Este optimist, conștient, încrezător și relaxat cu privire la evoluția vieții de cuplu și familie.

Potențiale tendințe în relația cu copilul:

 • Consistență și stabilitate
 • Prezență și siguranță
 • Acordat emoțional și capabil de modelare a autoreglării emoționale
 • Ascultare activă
 • Confortabil cu conectarea și cu autonomia copilului
 • Stabilește și menține limite sănătoase, cu blândețe și fermitate

 

Cum putem stimula și cultiva Iubitorul Natural ca fiind însăși noul nostru natural

Primul pas deja l-ai făcut. Te-ai deschis să vezi, să cunoști și să te recunoști, să înțelegi, să explorezi și să te descoperi.

Vedem acest proces de stimulare și cultivare ca fiind o atitudine de viață și mod de a fi. Întâi ne dăm voie să fim ceea ce suntem și pur și simplu să observăm non-judiciativ ce tendințe și tipare manifestăm zi de zi. De aici apare conștientizarea și ce facem cu ceea ce observăm activ – ceea ce ne duce la al doilea pasacceptarea.

Cât și cum ne permitem să luăm experiențele din viață așa cum apar? Cu zbucium interior sau cu cât mai puține rezistențe și reacții, precum natura care lasă anotimpurile să treacă prin ea. Desigur, fiecare precipitație și fenomen al naturii umane (emoții, credințe, comportamente, senzații, tipare relaționale ș.a.m.d) își lasă amprenta asupra noatră. Unele ne afectează mai profund, altele ne zgârie doar suprafața carcasei iar altele ne testează rezistența la stres susținut.

Oricare ar fi prezentul vieții tale, al treilea pas este ceea ce îți permite să te trăiești plenar în fiecare acum – îmbrățișarea. Privește-o nu doar ca act fizic ci precum un impuls vital, blând și cuprinzător al sufletului care include fiecare experiență și om în Sine însuși. Îmbrățișarea este acea atitudine înterioară manifestată printr-un comportament care unește mai degrabă decât dezbină. Un mod de a fi autentic și natural, cuprinzând atât întunericul cât și lumina vieții. Astfel, putem alege deliberat să cultivăm răbdarea, încrederea și tandrețea la fiecare pas și în fiecare relație.

 

Vestea bună

În definitiv, toți suntem Iubitori Naturali. Este esența noastră care transpare atunci când straturile de protecție, automatisme și adaptări sunt transformate. Când ne manifestăm din acest miez divin de uman devenim oameni-lumină, vestitori ai unei lumi noi. Prin simpla prezență acordăm o permisiune și încurajare tuturor, dincolo de cuvinte, să fie ei însuși și să se arate.

Și ce este extraordinar e că întreaga umanitate e îmbogățită de fiecare om care se manifestă tot mai plenar, dintr-un loc aliniat cu esența lui autentică.

 

Ce magie s-ar întâmpla dacă fiecare am simți visceral că unicitatea noastră este darul cel mai de preț adus lumii?

 

Vino alături de noi în webinarul “ Eu și Familia Lăuntrică ”din data de 19.04.22 pentru a revizita lucid perioada din pântec și primii doi ani din viață și astfel vei putea activa Iubitorul Natural direct de la esență!

Te-a inspirat articolul? Trimite-l și altora!

Facebook
WhatsApp
Pinterest