loader image

Arhetipul Împrăștiatul – Cum trăim când iubirea și nesiguranța repetată se împletesc?

Ți s-a întâmplat vreodată să judeci o persoană care stă într-o relație deși este abuzată fizic, psihic, sau emoțional și arată evident traumatizată? Cumva să nu facă sens pentru tine de ce rămâne alături de cineva care nu o respectă, apreciază sau susține? Sau din contră, să observi că relația lor e mai degrabă o bătălie pentru amândoi și pare să le fie teribil de greu să conviețuiască armonios?

Sau poate găsești chiar în experiența ta situații în care ai rămas mai mult decât a fost benefic alături de cineva? Dacă da, ai ajuns să te critici pentru dificultatea de a încheia relația atunci când ai avut primele semnale?

În discuțiile oneste cu prietenii sau cu terapeuții, cei care sunt într-o astfel de conjunctură pot să se deschidă și să mărturisească ce îi face să rămână în relație. Știi care e cel mai frecvent răspuns? Că așa se iubesc ei și speră că va fi mai bine în viitor.

În rândurile următoare continuăm incursiunea în arhetipurilor inspirate din Teoria Atașamentului. Poți parcurge împărtășirea despre Iubitorul natural ( Link – AICI), Distantul și Lipiciosul ( Link – AICI) iar azi vom povesti despre cel din urmă, Împrăștiatul.

 

Atașamentul nesigur

Am descris la începutul seriei în articolul  “Atașamentul sigur sau nesigur – ce am învățat încă de dinainte să vorbim?” – ( Link – AICI ) care sunt principalele cauze care duc la un atașament nesigur. Reluăm ideile cheie care sunt relevante în înțelegerea atașamentului dezorganizat, adaptarea care creează cele mai multe turbulențe în devenirea și manifestarea copiilor și a viitorilor adulți.

Copiii care au primit iubire și sprijin din partea adulților din jur și au beneficiat în mare măsură de împlinirea a nevoilor fizice și emoționale dezvoltă un atașament sigur și întrupează cu naturalețe Arhetipul Iubitorului.

Pentru alți copii calea la început de viață nu este la fel de lină și au alte experiențe de viață de parcurs pentru a deveni ei înșiși. Cei care au ajuns să dezvolte un atașament nesigur, au avut motive întemeiate și repetate să facă asta. Cel mai probabil, au trăit întreruperi substanțiale în  conectarea cu părinții și poate chiar au fost expuși la:

  • neglijare fizică sau emoțională
  • abuz verbal, fizic sau sexual
  • separarea de părinți
  • schimbări frecvente fără o stabilitate constantă
  • experiențe traumatizante, boli grave sau accidente
  • tulburării psihice ale îngrijitorilor

 

Atașamentul nesigur-dezorganizat

Sursa de siguranță, binețe și încredere a copilului sunt proprii părinți. Atunci când este stresat, bolnav sau speriat, un copil caută în mod natural confort și protecție de la un părinte iubitor.

În cazul micuților care dezvoltă o adaptare de tip nesigur-dezorganizat de cele mai multe ori părintele sau îngrijitorul principal a fost atât sursa iubirii, cât și cea a fricii sau suferinței. Asta poate să însemne fie că manifestările de apropiere și contact erau urmate de abuz din partea aceluiași părinte, fie unul dintre părinți era agresiv iar celălalt încerca să compenseze.

Oricum ar fi fost situația specifică, cert e că atmosfera din casă era una înfricoșătoare, stresantă, provocatoare pentru copil și acesta nu se putea relaxa și încrede cu adevărat. Dezvoltarea cognitivă și emoțională, randamentul școlar, exprimarea autentică și creativă îi sunt puternic afectate de această permanentă tensiune din familie.

 

Consecințele traumei sunt pe termen lung

Așadar, ne putem închipui cât de copleșitor, fără scăpare și neputincios se simte un astfel de copil în relația cu cei apropiați?

Toate sistemele lui fiziologice sunt date peste cap datorită faptului că el trebuie să “amorțească” frica, furia, vinovăția, rușinea, pentru a putea rămâne în aceeași casă și a menține relația. Acestea sunt cazurile care ulterior vor fi puse din nou în scenă în viața adultă și apar situațiile descrise în introducerea acestui articol. Practic, iubirea ajunge să fie confundată și împletită cu neglijarea și abuzul pentru că doar asta au cunoscut. La fundația relațională își fac cuib nesiguranța și neîncrederea, iar întreg sistemul nostru interior de apropiere-afecțiune este asociat cu astfel de stări.

Pentru mulți e deja familiar modelul cu cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine iar în acest tip de atașament putem să recunoaștem că toate sunt puse în scenă: respingere, abandon, umilire, trădare și nedreptate.

Copiii cu un asfel de început în viață pot rămâne blocați într-o stare de permanentă amenințare și prin aceste lentile vor interacționa cu toți ceilalți, oscilând între evitare și ambivalență fără prea multă coerență. Adesea aceștia ajung să sufere de probleme fizice și psihologice.

 

Arhetipul Împrăștiatul

Arhetipul Împrăștiatul este manifestat preponderent de cei cu atașament nesigur-dezorganizat însă dacă privim cu onestitate, cu toții avem această instanță în noi. Din acest motiv noi iubim să lucrăm cu arhetipurile pentru că dispare stigmatizarea și ne invită să privim în noi înșine și să revizităm momentele în care am trăit în ne-iubire.

Cu toții trecem prin perioade mai grele în viață generate de situații apăsătoare sau de un cumul de factori care simțim că ne pun și mențin la pământ. Face parte din valurile Vieții să experiementăm și astfel de trăiri fie că sunt generate din condițiile prezentului (boli, accidente, relații dificile, schimbări bruște, abuzuri, faliment), fie sunt povești vechi care se cer integrate.

Ce e interesant de sesizat e că cu cât începem să avem stări mai neplăcute repetate compulsiv, cu atât se declanșează o spirală descendentă. Această tendință ne scade vibrația și intrăm într-un cerc vicios care se poate simți devastator și copleșitor. În psihologie numim stările acestea ca fiind depresive, în domeniul spiritualității se vorbește despre “mica moarte”, “Noaptea neagră a Sufletului”, indiferent cum i-am spune, se trăiește ca un fel de sfârșit și pare un loc fără scăpare.

Din fericire, ca adulți avem acces la multe resurse pentru a trece împreună cu alți oameni prin aceste dificultăți și a ne extrage din situațiile care ne fac rău. Însă deseori ca și copii nu avem aceste opțiuni. Pentru cei care au trăit situații traumatizante repetate în copilărie accesul la resurse interioare și cele de suport pot să fie total umbrite și astfel manifestările în sine, în relație și familie să fie foarte oscilante și greu de anticipat.

 

Cum se manifestă Arhetipul Împrăștiatului?

Recunoaștem Împrăștiatul pentru că poate avea fluctuanții de percepție foarte mari și bruște. Trece de la o stimă de sine exagerată și o încredere care poate să îi pună relațiile sau chiar viața în pericol, la perioade în care se consideră cea mai nefericită sau monstruoasă persoană din lume. În profunzime trăiește măcinat de un sentiment profund de eșec și nevrednicie.

Manifestare în exprimarea de sine:

  • Incoerență și greu de urmărit
  • Inconsistențe, pauze lungi
  • Mix de timpuri în cadrul aceleiași fraze
  • Blocat în traumă – mecanism de supraviețuire

 

Relația de cuplu:

Oamenii care activează drecvent acest arhetip sunt adesea dereglați din punct de vedere emoțional și au de-a face cu schimbări bruște de dispoziție, trecând de la manifestări eruptive la disociere. Fiind predispuse la cel mai înalt nivel de perturbare, restabilirea unui fundamental sentiment de siguranță relativă în cuplu este cel mai important lucru pentru persoanele cu acest stil de atașament.

Este nevoie de un grad înalt de acceptare, gentilețe, limite consistente, răbdare și compasiune din partea partenerului mai mult decât în cazul celorlalte stiluri.

Manifestări în relația de cuplu:

  • schimbări bruște de dispoziție și manifestare (evitant/ambivalent)
  • hipervigilență pentru detectarea amenințării – percepe relațiile ca fiind periculoase
  • control excesiv al partenerului
  • lipsă de discernământ și autoreglare emoțională
  • conflicte interioare și confuzie
  • copleșeală sau înghețare psihologică
  • haos și lipsa granițelor

 

Relația cu copilul:

Părinții dezorganizați se pot teme de proprii copii la fel cum se temeau în copilărie de proprii părinți pe care îi percepea ca fiind amenințători pentru că aceștia emanau o atmosferă de frică sau groază din cauza propriei lor traume nerezolvate. Aceste proiecții se pot pune în scenă încă din timpul sarcinii și este necesară o profundă grijă, tandrețe sau chiar suport psihologic pentru ca aceste episoade să nu pericliteze dezvoltarea sau integritatea copilului. Chiar și în aceste condiții, acești oameni au capacitatea lor de a iubi și îngriji copiii însă au nevoie de suport suplimentar.

Potențiale tendințe în relația cu copilul:

  • inconsistent
  • ușor de reactivat traumele nerezolvate
  • amenințător, respingător sau disprețuitor
  • haotic și confuzant
  • abuziv – emoțional, fizic sau chiar sexual

 

Suntem construiți perfect pentru a reactiva oricând trăirea viscerală a siguranței

Deși este neplăcut și chiar tragic că pentru unii dintre noi startul în viață nu a fost unul lin, vestea bună e că atașamentul de siguranță este setarea fundamentală, biologică a fiecăruia dintre noi.

Indiferent din ce familie provenim, nu există copil care să fi avut o copilărie perfectă. Toți, absolut toți trecem și prin experiențe provocatoare sau de-a dreptul dificile în primii ani de viață, face parte din experiența umană. Ce diferă însă este gradul de vătămare pe care îl avem în procesul de creștere.

 

Adevărata iubire și grijă de sine pentru cei cu atașament nesigur

În cazul tipurilor cu tendință nesigură e nevoie de a trece printr-un proces de vindecare și integrare pentru a avea o viață cât mai împlinită în toate aspectele și a crește copii sănătoși din punct de vedere emoțional. Este important să învețe cum să reediteze conștient poveștile pe care și le spun despre ei în care se consideră mici, limitați, nedoriți, abandonați sau respinși și să întărească abilitățile specifice unui atașament sigur în familia pe care și-au creat-o.

Este benefic de precizat că pentru cei care se regăsesc cu preponderență în tipare de atașament dezorganizat, cea mai reală formă de iubire este să se deschidă pentru a solicita sprijin psihologic specializat.

Pentru unii adulți experiența de a deveni părinți poate constitui transformarea de care au nevoie. Perioada sarcinii și aducerea unui copil în lume este un lucru măreț și are darul de a transmuta o mulțime de neadevăruri pe care ni le spunem despre noi. Dacă sunteți părinți sau plănuiți să deveniți, vă invităm să alegeți propria cale de revizitare a istoriei voastre de viață. Astfel veți restaura un atașament sigur și veți manifesta predominant Arhetipul Iubitorului Natural.

Merită investiția de timp și energie în a parcurge un proces de vindecare și activare a Iubitorului Natural?

Vă garantăm că DA! Atât pentru relația voastră de cuplu, actuală sau viitoare, cât și pentru copiii voștri, născuți sau nenăscuți încă.

 

Pentru cuplu:

Dacă sunteți cu adevărat dedicați unei practici relaționale conștiente și vă asumați o comunicare compasională și onestă, puteți să deveniți parteneri empatici și autentici. Împreună aprindeți flacăra dorinței pure de a vă manifesta unicitatea în timp ce vă bucurați de uniunea cu partenerul.

A fi într-o relație armonioasă și împlinitoare implică un nivel de asumare consistent pentru a șterge filtrele distorsionate pe care le-ați creat pentru a supraviețui în contextele timpurii. Deprinderea și manifestarea unui atașament sigur predominant este un proces transformator care nu este nicicând total încheiat însă cu siguranță devine mai fluid după ce așezați o fundație temeinică în cuplu.

 

Pentru părinți:

Este în puterea voastră să îi creați condiții grozave copilului prin armonizarea interioară și a relației de cuplu. Tot ce trăiți i se împregnează la nivel celular copilului și puteți să îi oferiți darul ca pe fundalul vieții lui să se ruleze “programe” de siguranță, bucurie domoală, conectare și încredere în primirea oricărei situații, exact așa cum vine.

În plus, ce faceți acum schimbă întregul traseu al familiei voastre. Dacă alegeți deliberat calea iubirii conștiente și a educației integrale continue transmiteți implicit siguranța în experiența implicită a copilului vostru. Astfel, el nu mai este necesar să treacă prin acest proces îndelungat generațiile viitoare.

 

Cum putem lucra conștient cu cele 4 arhetipuri pentru întruparea Iubitorului Natural și dezvoltarea atașamentului sigur?

Vino marțea viitoare, pe 19 aprilie, de la ora 19.00, la webinarul gratuit “𝐄𝐮 𝐬̦𝐢 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚 𝐋𝐚̆𝐮𝐧𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆” în care abordăm într-un mod practic și educativ 𝐂𝐞𝐥𝐞 𝟒 𝐚𝐫𝐡𝐞𝐭𝐢𝐩𝐮𝐫𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐞𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐀𝐭𝐚𝐬̦𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢.

Scrie-ne aici – LINK – sau pe pagina de Facebook dacă vrei să te alături Cercului relațional transformator de marți.

Te-a inspirat articolul? Trimite-l și altora!

Facebook
WhatsApp
Pinterest