loader image

Părinți pentru noua generație de copii

 „Sunt în educație de peste 30 de ani și am trăit multe dar copiii din generația asta parcă sunt din alte specii. Nu mă așteptam să ajung să zic asta dar chiar abia aștept să ies la pensie.” sunt vorbele Georgetei, o educatoare care a participat la un curs pe care l-am susținut cu puțin înainte de a începe pandemia.

De atunci multe s-au schimbat, chiar mai accelerat.

 

Cine sunt și cine devin copiii care nu au împlinit încă 6 ani și cei care se vor naște în anii următori?

Răspunsul sincer e că prea puțini dintre noi știm așa că devine din ce în ce mai dificil să răspundem nevoilor lor reale.

Încă din perioada sarcinii și primul an de viață alături de fetița noastră, Sananda, am observat prospețimea și inspirația cu care vine. Ne-a invitat la o transformare masivă pe fiecare în parte dar și pe noi ca și cuplu iar pe alocuri asta a dus perioade de instabilitate și incertitudine.

Pe noi, ne-a ajutat enorm să discutăm și să luăm contact cu alte proaspete familii atât de români, cât și din comunități internaționale.

Astfel am identificat anumite caracteristici comune la acești minunați copii:

  • se nasc cu un nivel de conștiință mai înalt și sesizăm asta din luciditatea privirilor lor încă din primele luni
  • ne uimesc cu replicile lor pline de înțelepciune inocentă
  • parcă ne citesc gândurile, sunt mai intuitivi și foarte senzitivi la energia din mediul înconjurător
  • apasă “butoane” adânci și aduc la suprafață traume neprocesate ale părinților
  • scot la lumină judecățile și rănile „băgate sub preș” ale adulților din jur

Toate acestea sunt doar câteva efecte a faptului că nu mai răspund pozitiv la metodele tradiționale de educare.

 

Realizăm cu toții că vin:

  • să stimuleze o actualizare și inovare a metodelor de educare în care accentul să fie pus pe starea de bine a părinților și educatorilor
  • într-o lume puternic digitalizată și au nevoie să învețe de mici conectarea cu Natura și inteligența nativă a corpului fizic
  • într-o perioadă de mari tranziții și turbulențe sociale și au nevoie să traiască în siguranță și în largul lor acasă
  • prin părinți tot mai conștienți de impactul stresului și traumelor în timpul sarcinii și primii ani de viață asupra dezvoltării copilului

Acum, mai mult decât oricând, au reală nevoie de părinți stabili mental-emoțional și comunități de oameni cu inima și mintea larg deschise pentru a îi ghida cât mai specific.

 

Înainte de a continua să punem lumina doar pe ei, vă propunem să actualizăm perspectiva și să ne întoarcem atenția către noi înșine…

Cine suntem și cine devenim ca părinți pentru a îi susține cu adevărat pe acești copii?

Un prim pas este să ne dăm voie să recunoaștem că nu știm cum va fi lumea în care ei vor trăi ca adulți.

Asta ne poate face să ne simțim deopotrivă temători, nesiguri sau de-a dreptul iritați și presați de a lua decizii dintr-o stare de reacție și din tipare vechi.

Un al doilea pas esențial e să realizăm că nu suntem singurii care fac o schimbare masivă de paradigmă în felul în care văd relația cu copiii și … vestea bună e că ne putem aduce împreună.

Al treilea pas pe care îl recomandăm e să intrăm în comunități care onorează și trăiesc după valori similare cu ceea ce noi vrem să cultivăm în familia noastră.

 

În final, oare sunt copiii de acum alte specii decât noi?

Nu știm și nici nu contează.

Cine știe cât de diferiți om fi fost și noi dar nu au fost părinții suficient de tihniți și informați să ne poată recunoaște unicitatea. Poate și din acest motiv unii zăbovim ani întregi în terapie ca să ne revitalizăm autenticitatea.

Putem și e momentul să dăm un start iubitor și încurajator copiilor noștri! Află cum în articolul următor.

Ține de noi să ne actualizăm percepția și atitudinea pentru a îi ghida cu deschidere, prezență și o încredere tot mai adâncă în misterul și miracolul Vieții.

 

Tu ce ai mai observat specific la copiii din noua generație?

Te-a inspirat articolul? Trimite-l și altora!

Facebook
WhatsApp
Pinterest