loader image

Cheia Genelor #19 – Senzitivitatea

Cheia Genelor #19

𝐎𝐦𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐮𝐥𝐧𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐚𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐞

 

Reprezintă trecerea de la umbra Co-dependenței, către Darul Senzitivității și întruparea Harului Sacrificiului.

 

⛛ Nivelul de conștiință al victimei – te simți excesiv de atașat emoțional de oameni, hrană, locuri sau activități, ceea ce îți face dificilă accesarea unei stări de detașare, independență sau capacitate de a îți stăpânii sensibilitatea crescută. Te auto-izolezi sau fugi după atenție și validare de la cei din jur fie prin prisma reușitelor, fie a gesturilor de ajutor necondiționat pe care îl oferi, adesea în detrimentul stării tale de integritate și bucurie.

 

⛯ Nivelul de conștiință al creatorului – ai curajul de a simți tot ce îți scoate viața în cale, fără să reprimi sau să te agăți de soluții/oameni/salvare exterioară. Îți asumi responsabilitatea asupra senzitivității tale crescute prin faptul că îți menții vulnerabilitatea care vine cu a avea inima deschisă, chiar și atunci când circumstanțele exterioare par copleșitoare și simți mai multe decât poți cuprinde cu mintea rațională. Te acordezi cu precizie la nevoile profunde ale tale, ale oamenilor din jur, ale animalelor și plantelor și reușești să contribui la onorarea lor atunci când există respect reciproc și un echilibru între a dărui și a primi.  

 

 

𝐔𝐦𝐛𝐫𝐚 𝐂𝐨-𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚̆

 

Atitudinea nefastă a Co-dependenței este întreținută de umbra Uitării – uiți de ceea ce este esențial, frumos și cu adevărat valoros în viață, focusându-te pe plăceri trecătoare și neglinjând aspectul subtil și sacru al realității. 

 

Fiecare umbră are o expresie polarizată feminin – numită represivă și respectiv una polarizată masculin – numită reactivă.

În funcție de temperament și alte trăsături personale, poți să oscilezi între ambele sau să fii “prins” predominant în una din cele două manifestări.

 

Caracterul Represiv tinde să fie dornic de atenție (chiar și atenția  negativă e mai bună decât deloc), pe care o confundă cu iubirea, sacrificându-și astfel propriile nevoi și valori pentru a primi “hrană” sub forma atenției din exterior. 

Caracterul Reactiv este mânat de furie pe care o proiecteză în afară fie sub forma auto-izolării (din frica că va fi copleșit dacă își dă voie să simtă), fie sub tendința de a se atașa exagerat de oameni, lucruri, obiceiuri, atitudini, până le consumă cu nesaț și apoi le “aruncă la gunoi”.

 

Orice co-dependență pe care o întreținem este fondată pe o dislocare interioară a simțământului de siguranță, dragoste și stabilitate. Când trăim sub umbra acestei chei 19 resimțim o profundă insatisfacție cu noi înșine, cu viața sau cu relațiile pe care le avem.

 

Ca și ființe umane suntem calibrați, făuriți și perfect înzestrați cu tot ce avem nevoie pentru a a crea conexiuni iubitoare bazate pe o afectivitate sănătoasă și respectuoasă cu cei din jur și cu mediul înconjurător.

Totuși, realitatea face că majoritatea experimentăm încă din copilărie grade mai mici sau mai mari de traume, răni emoționale și tipare transgeneraționale limitative care ne fac să simțim că pierdem conexiunea cu iubirea și cu puritatea sufletului nostru. 

Cu timpul și din lipsa unei educații corespunzătoare sau a unor adulți prezenți, maturi și conectați emoțional, ajungem să facem un mix confuzant între iubire și suferință.

Amestecăm plăcerea cu durerea, afecțiunea și respingerea, lucru ce ne menține în legături de co-dependențe în care nimeni, cu adevărat, nu e satisfăcut sau onorat. 

În astfel de legături ne consumăm și degradăm, mai degrabă decât să ne înălțăm și susținem reciproc.

 

 

Nivelurile co-dependenței

Sunt multe forme pe care această dependență le îmbracă: de hrană, de recunoaștere, de atenție, de atitudini mentale și stări emoționale (pozitive sau negative)… până la atașamentul de ideea unui Dumnezeu văzut ca fiind superior care trăiește unde în cer, în exterior. 

În esență, co-dependența face referire la tendința inconștientă de a te baza pe soluții și intervenții exterioare în pofida forțelor proprii. 

E un mecanism subtil, care dăunează și erodează noblețea ființei și prin care îți proiectezi puterea, responsabilitatea și salvarea în mâinile unui forțe mai înalte, percepută ca fiind separată și undeva în afara ta. 

 

Tocmai aceasta este caracteristica frecvenței umbrei de care nu scăpăm până nu o o înfruntăm și îmbrățișăm întrutotul – “Vibraţia suferinţei umane depinde de existenţa unei autorităţi separate, cu o frecvenţă/putere mai înaltă decât a noastră.” – Richard Rudd.

Pe asta se bazează această umbra și fiecare umbră, de altfel: pe frica de lipsă, de a nu mai avea iubire – libertate = viață.

Când cuprinzi asta cu înțelegerea, inima și simțirea, un lacăt enorm care atârna de giuvaerul inimii tale începe să se deschidă. Parcă începi să respiri pentru prima dată Liber și te bucuri de mai mult spațiu, o senzație de aerisire și deschidere în interiorul tău.

 

 

Atașament sănătos sau legătură distructivă?

Vreau să mă înțelegi corect. 

Nu e nimic rău sau greșit cu a forma atașamente, legături și chiar dependențe, atâta timp cât ele sunt utilizate deliberat pentru a naviga o perioadă de tranziție, de schimbare, în care pansăm și vindecăm vechi răni pentru a redobândi libertatea interioară. 

 

Atunci când îți recunoști sursa atașamentelor, care e un lucru perfect uman de avut, primul pas este să simți un disconfort și chiar o supărătoare iritare interioară. Ea îți lăsa de înțeles că te auto-limitezi, că îți îngrădești libertatea și iubirea, că te micșorezi. 

Apoi poți tinde să îți negi dependențele, să astupi senzația cu și mai multe distrageri sau să fugi de ea, amorțindu-te. 

De îndată ce realizezi durerea care vine la pachet cu atașamentul excesiv, te eliberezi și faci pasi spre a accesa adevărata conexiune pe care o tânjim cu toții – cea de a simți interconectarea, uniunea cu tot ce înseamnă Viață.

 

 

𝐃𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐒𝐞𝐧𝐳𝐢𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚̆

 

Atitudinea fastă a Senzitivității reprezintă curajul de a fi deschis să simți adânc viața fără filtre de protecție, fără să te prinzi în intelectualizări, în judecăți de valoare sau critică. Este susținută de Darul Centrării (Mindfulness), capacitatea de a fi atent, vigilent și profund conectat la senzațiile și mișcarea prin corpul fizic.

 

Această cheie 19 ne învață să trăim Vulnerabilitatea ca fiind o tărie interioară și un Dar de neprețuit. 

Senzitivitatea este una din caracteristicile oricărui copil în primii ani de viață și prin asta înțelegem cât natural este să ne simțim conectați cu toate dimensiunile vieții.

Tocmai de aceea suntem “ființe simțitoare”. Suntem înzestrați cu capacitatea sacră de a simți conexiunea cu întregul univers, fără mijlocitor și fără să facem un pas în afara noastră.

Bucuria care vine cu o sensibilitate crescută este că ne reorientează atenția spre vitalitate, spre ceea ce ne face să ne simțim vii, să trăim cu adevărat.

 

 

Pe tine ce te face să te simți viu? 

Nivelul darului este cel guvernat de simțământul Independenței, al autonomiei care rămâne simultan deschisă și conștientă că este conectată la restul vieții.

Cei care poartă această cheie activă în structura lor genetică sunt un veritabil  barometru al mediului – au capacitatea înnăscută de a descifra nevoile emoționale ale celor din jur, inclusiv al animalelor sau plantelor.

Cu această conștiență vine și o responsabilitate crescută asupra cum abordează relațiile cu tot ce îi înconjoară.

 

Arhetipul 19 corespunde și modului în care ne apropiem de ce e puternic, luminos, superior, fără a respinge sau denigra ceea ce este suferind, rănit sau întunecat.

El ne poartă către a sacrifica pe altarul inimii stările de umbră, de suferință, traumele ancestrale și colective care rulează în subconștient și își cer luminarea.

Tot prin puterea acestui dar putem anticipa, preveni și curăța problemele și situațiile nefaste (o boală, conflict șamd) înainte ca să apară sau chiar să încolțească ca posibilitate. Prin cultivarea sensibilității noastre naturale putem ajunge la stăpânirea situațiilor din viața de zi cu zi printr-o atitudine voioasă, bine dispusă,receptivă și adaptabilă.

 

Reprezentativ pentru darul senzitivității (sau interconectării) este Șamanul

El trăiește conectarea cu alte tărâmuri și dimensiuni ale realității, cu spirite și îngeri, percepe aura, redirecționează energia, navighează cu iscusință lumea viselor și are acces la magia albă ancestrală – cea care integrează elementele naturii într-un fel smerit de a trăi. 

Dacă vrei să accesezi și cultivi acest dar, invocă șamanul din tine. Cu toții avem unul.

Lasă-te inspirat și ghidat de înțelepciunea ta interioară, caută susținerea/călăuzirea atunci când ai nevoie și rămâi conectat la Natură.

 

Doar unind materia cu spiritul, subtilul cu concretul, percepția spirituala cu aspectele mundane precum cele financiare și relaționale, vei reuși să întrupezi binecuvântările senzitivității.

În felul tău unic contribui astfel la renașterea unei noi spiritualități, una naturală, fără zorzoane și profund ancorată în cotidian, făcând din aspectul ordinar al vieții unul sacru. 

 

Fie că speli vasele, hrănești copiii, conduci mașina, muncești la birou, alergi în pădure, îmbrățișezi un prieten îndurerat sau ai o revelație spirituală ce te lasă fără cuvinte, toate sunt binevenite și abordate cu aceeași atitudine smerită, lucidă, nobilă și iubitoare.  

Astfel te deschizi către o formă superioară de a aborda lumea înconjurătoare, o dimensiune mai înaltă a atingerii – cea la nivel de câmp energetic. Odată ce acest Dar se activează în genele tale, tot ceea ce atingi cu prezența, acțiunile și simțurile tale începe să se transforme și să interacționeze cu tine în feluri magice.

 

 

𝐇𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐒𝐚𝐜𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚̆

 

Omul care vibrează la nivelul Harului este întotdeauna cel care include, susține, protejează și îi învață pe cei din jur cu bunătate iubitoare, înțelepciune și fără discriminare.

Mistic vorbind, el este Omul Viitorului, cel care a fost întrupat de toți maeștrii, învățătorii și sfinții umanității.

 

Sacrificiul la acest nivel depășește orice tendință egotică, lipsă de iubire de sine și de aproape sau curentul ceremoniilor care foloseau încă din vechile timpuri actul de sacrificiu (al unui animal și nu numai) pentru a invoca mila și favorurile “puterilor mai înalte din cer”.

 

Către ce indică acest Siddhi (Har în limba sanskrită) este Renuntarea la simțul individualității separate, născute din egoism și uitarea originii noastre spirituale.

Este acel impuls din miezul fiecărei ființe de a se preda voinței inimii, canalizându-și astfel forțele într-un serviciul mai înalt care îi include și depășește propria persoană. 

Fie că este vorba de a îți încredința viața pentru idealul Iubirii și Armoniei în cuplu, al educației și susținerii copiilor, o afacere sau carieră care să aducă binefaceri în lume, munca pentru pacea globală ori, asemeni lui Hristos și altor mari înțelepți, pentru a contribui la eliberarea de suferință a întregii umanități, regăsindu-ne  esența divină și unitatea cu tot ceea ce este.

 

Viața trăită în spiritul Sacrificiului

Practic, privind la viața de zi cu zi, aici putem practica Sacrificiul negativității, al emoțiilor reprimate și comportamentelor distructive pentru apropierea de sublim.

În loc să răbufnim de frustrare, să aruncăm cu săgeți în toate părțile, să dăm vina pentru nefericirea noastră pe cei din jur ori chiar să ne măcinăm lăuntric cu griji, frici și autocritică, putem respira. 

Putem face o pauză, ne recentrăm atenția împrăștiată înapoi inimă, atingem corpul, ancorăm picioarele bine pe pământ, îndreptăm spinarea și devenim mai prezenți și responsabili de atitudinea noastră. 

În acel moment pur și simplu de Mindfulness și Senzitivitate, devenim mai blânzi și onești cu noi, ne sacrificăm reacțiile emoționale și judecățile mentale… așa facem loc comuniunii, iubirii și libertății să răsără iar lanțurile co-dependenței încep să slăbească.

Astfel ajungem să întrupăm Sacrificiul ca un mod de a trăi, de a iubi și de a ne oferi viața unei cauze înalte care ne menține mereu pe calea cea dreaptă și bună.

 

Inițierea (Re)Nașterii

Poate cel mai evident mod în care acest Har se întrupează și ne Inițiează către o formă superioară de Iubire, este – Concepția, Sarcina și Nașterea Copilului.

 

Pâmântul nostru iubit, Terra/Gaia, se sacrifică neîncetat pentru a ne găzdui locuințele, a ne plămădi trupurile și a orchestra evoluția ca specie umană în armonie cu legile naturii.

În momentul concepției, același principiu se aplică iar ambii părinți își sacrifică ce au mai pur, bun și valoros în ei – esența vitală, pentru a da flux făuririi unui miracol în trup de om.

 

Totul se naște din întunericul primordial, prin impulsul creativ masculin care capătă formă și evoluează în Femeie – ea își sacrifică vechiul trup pentru a găzdui, hrăni și a fi portal de naștere pentru o nouă ființă. 

Astfel femeia renaște ca Mamă și ca fiintă maturizată spiritual care e capabilă, prin înzestrarea de la natură, de un sacrificiu pur născut din Iubire, fără de care nimic nu ar mai fi. 

Prin actul său sacru necondiționat este recompensată de întreaga viață și tot ce va realiza acel copil de-a lungul evoluției sale va reveni sub formă de binecuvântări către mamă, dar și către tată. 

 

Ca și bărbați, ce sacrificăm?

Viața pe care ne-o predăm cu onoare în slujba unui ideal mai înalt – protecția și consolidarea unei familii, autonomia unui stat, conducerea unei afaceri, libertatea financiară… sau, după exemplul deja menționat, pentru iluminarea și eliberarea de suferintă a tuturor ființelor simțitoare. 

Toate aceste sunte acte pure care nu pot fi forțate, mentalizate sau nutrite doar de dorințe și fantezii. 

Ele necesită vitejie, perseverență, nesfârșită dedicare și dragoste. 

După ce am fost de curând fericitul și smeritul co trăitor al nașterii băiatului nostru, pot spune ca da, ca Om și bărbat, pot să îmi dau (sacrific) viața doar atunci când realizez pe deplin că Ea nu îmi e dată doar pentru mine și implinirea mea personală ci pentru a o oferi la rândul meu în Dar, acelor oameni și cauze nobile pe care iubesc să le Servesc. 

Așa se împlinește atemporala vorbă – Dar din Dar se face Rai.

 

 

Aplicații în viața cotidiană și relațională

I. Întrebări de contemplare (oferă-ți 10 min zilnic pentru a reflecta)

 

Transformarea Umbrei

– îți hrănești predominant corpul, mintea sau sufletul? 

– care sunt relațiile, obiceiurile sau lucrurile de care te simți co-dependent?

– care este o acțiune simplă pe care poți să o aplici zilnic pentru a îți oferi mai multă iubire, îngrijire și blândețe?

 

Eliberarea Darului

– cât de ușor îți este să percepi nevoile profunde ale celorlalți? Cum poți să le recunoști și să le onorezi fără să îți compromiți integritatea și propriile tale nevoi?

– care sunt dimensiunile realității la care simți că îți este ușor să te conectezi? (regnul vegetal, animal, dimensiunile spirituale, energia subtilă, emoțiile șamd)

– ce te face să te simți cu adevărat viu, ca și cum ai trăi prin toți porii ființei tale? Cum poți cultiva acest lucru în viața ta de zi cu zi?

 

Întruparea Harului

– Pentru ce îți dai viața? Ce este esențial pentru tine și merită să îi oferi timpul, energia și conștiința (cele mai valoroase “resurse” pe care le ai)?

 

II. Acțiunea Transformatoare (aplică în relațiile tale și serviciul în lume)

  • aplică fără să amâni răspunsurile care ți-au venit după contemplarea întrebărilor
  • fă cu perseverență pașii necesari și ai încredere în Întreaga Viață, în susținerea și semnele pe care ți le oferă prin oameni, evenimente, inspirații, oportunități

 

III. Practica interioară (integrează în momentele de solitudine)

  • fii vigilent și evită atitudinea nefastă a Co-dependenței. Cultivă atitudinea fastă a Senzitivității (menționată la nivelul Darului) susținută de capacitatea de a fi Centrat și atent (mindfull) la cum abordezi oamenii și situațiile din viața ta.
  • întreabă-te mereu: În serviciul a ce/ Pentru ce îmi ofer astăzi viața care îmi e dăruită?

 

 

La final, o invitație la împărtășire

Dacă ai parcurs transmisiunea de astăzi a Cheii 19, te invit să îmi spui în comentarii  sau mesaj, cu ce rămâi după această postare? 

  • De la care nivel observi că te manifești mai des? Umbră, Dar sau Har?
  • Care e experiența și perspectiva ta despre această cheie a genelor?

 

𝐍𝐨𝐭𝐚̆:

𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑓𝑎𝑐 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟-𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡 𝑑𝑒𝑟𝑢𝑙𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑌𝑢𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑠̦𝑖 𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑖𝑎𝑛𝑎 𝑃𝑜𝑝 𝑝𝑒 𝑏𝑎𝑧𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 64 𝑑𝑒 𝑎𝑟ℎ𝑒𝑡𝑖𝑝𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑄𝑢𝑎𝑛𝑡𝑢𝑚 𝐻𝑢𝑚𝑎𝑛 𝐷𝑒𝑠𝑖𝑔𝑛 𝑠̦𝑖 𝐶ℎ𝑒𝑖𝑙𝑒 𝐺𝑒𝑛𝑒𝑙𝑜𝑟.

𝑀𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑑𝑒𝑡𝑎𝑙𝑖𝑖 𝑝𝑒 Coherent We Space.

 

Vrei să aflii și perspectiva Quantum Human Design despre arhetipul #19? Citește AICI,

Te-a inspirat articolul? Trimite-l și altora!

Facebook
WhatsApp
Pinterest