loader image

Cheia Genelor #13 – Discernământul

Cheia Genelor #13 – Discernământul

Comunitatea și Frăția Umană.  Ascultarea prin Iubire

 

Reprezintă trecerea de la umbra Disonanței către Darul Discernământului și întruparea Harului Empatiei.

 

⛛ Nivelul de conștiință al victimei – te simți incapabil să asculți cu adevărat ceilalți oameni sau chiar pe tine însuți, fiind plin de zgomote mentale, opinii și judecăți de valoare, dorințe de a-i schimba pe cei din jur  și frici care îți îngustează capacitatea de a te conecta autentic. Îți e dificil să trasezi granițe sănătoase în jurul integrității tale și ești suprastimulat de nivelul tău ridicat de simțire. Cu timpul ai ajuns să îți formezi ziduri de protecție în jurul inimii și ai lăsat ca greutățile trecutului să se acumuleze astfel încât îți e greu să rămâi prezent în corpul tău și conectat relațional la ceilalți oameni.

 

⛯ Nivelul de conștiință al creatorului – ai curajul de a discerne între ce este real și ce este fals prin faptul că îți folosești mintea rațională în echilibru cu intuiția inimii. Ai capacitatea rară de a rezona la nivel profund cu cei cu care intri în relaționare. Chiar dacă percepi cu ușurință rădăcina multor dureri prezente în tine sau ceilalți oameni, reușești să îți menți inima deschisă și mintea lucidă, fiind capabil să îți transformi atitudinea, comunicarea și manifestarea prin puterea inimii.

.

.

Umbra Disonanței 

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚̆

 

↡ Atitudinea nefastă a Disonanței este întreținută de umbra Separării – Tendința inconștientă de a menține un zid de protecție în jurul inimii, lucru care te face să te simți separat de viață și deci capabil să opui rezistență, să domini și controlezi, să manipulezi sau să respingi pe cei din jur atunci când îți consideri amenințată identitatea, existența sau chiar accesul la iubire. 

 

Fiecare umbră are o expresie polarizată feminin – numită represivă și respectiv una polarizată masculin – numită reactivă.

În funcție de temperament și alte trăsături de personalitate și caracter, poți să oscilezi între ambele sau să fii “prins” predominant în una din cele două manifestări.

  • Caracterul Represiv tinde să fie pe Permisiv, încălcându-și cu ușurință granițele personale sau chiar fiind incapabil să le traseze în jurul propriei integrității morale, emoționale și energetice. Din pricina traumelor din trecut rămase încă neintegrate, cel care își reprimă forța interioară și stima de sine ajunge să se facă “preș”, excesiv de maleabil și amabil pentru cei din jur, cu sacrificiul propriei demnități și energii.
  • Caracterul Reactiv este mânat de furie pe care o proiecteză în afară fie sub forma unei îngusteli la minte, ca și cum ar sta cu mintea încuiată la noi posibilități, la a lua considerare sentimentele celor din jur, la alte atitudini binefăcătoare pe care le-ar putea adopta. Din pricina unui trecut tumultuos care l-a învrăjbit și l-a făcut să își baricadeze inima ca să nu mai simtă nimic, cel care manifestă acest caracter este adesea captiv într-un cerc vicios prin care orice mică deschidere a inimii în relații conduce la o retraumatizare ulterioară, fapt care îi întărește convingerea că “știam eu, mai bine nu simt decât să trăiesc din nou aceeași poveste dureroasă, dar cu alte personaje”.

 

Disonanța, un termen cu specific muzica, face referire la faptul că trăim o dizarmonie și o luptă interioară continuă între Simțire și Gândire, între minte și inimă. 

Dacă ești sub influența acestei umbre nu prea poți să asculți profund ce se petrece în tine, în ceilalți sau în jurul tău, lucru care te menține într-un anumit grad de superficialitate, separare și disociere. 

 

Tocmai această deconectare de simțire face din oamenii care au această cheie activă în ei să fie fericiții beneficiari ai înțelegerii că întreaga percepție (despre o situație, un om sau chiar despre sine) li se schimbă în funcție de starea emoțională cu care se identifică.

Arhetipul #13 reprezintă locul din trupul și conștiința noastră care conține depozitul tuturor amintirilor și experiențelor colective trecute ale omenirii. 

Acest lucru le dă acestor oameni o capacitate naturală de a se simți conectați și de a înțelege visceral orice formă de viață, orice ființă simțitoare.

 

 

Importanța Purificării Interioare

Tocmai din acest puternic și uluitor motiv apare necesitatea unei continue purificări mental-emoționale, al filtrelor de percepție și al poveștilor pe care ți le spui despre tine, oameni, lume, viață șamd.

Atunci când prea multe reziduri formate din condiționări și răni emoționale sau sufletești se acumulează, ai tendința să îți ignori sau să te îndoiești de “vocea” ta interioară – intuiția. 

Asta te face să percepi distorsionat semnalele care îți vin din mediul înconjurător, până la punctul în care te fixezi spunându-ți: dacă eu cred și simt asta, înseamnă că acesta este adevărul absolut. Odată trasă o astfel de concluzie, orice apare în viața ta și e diferit de “adevărul tău”, îl desconsideri, respingi sau ignori. 

Cu timpul și cu repetiția, această închidere într-un fel limitat (oricât de minunat ar fi) de a percepe te duce către o stare de distrugere interioară care te face să te percepi separat de restul vieții și de aici fie să te zbați să supraviețuiești, te închizi în tine, tragi din greu și te forțezi să ai succes șamd

Din pricina zgomotul mental și al agitației cauzate de propriilor tale dorințe neîmplinite, îți pare aproape imposibilă conectarea reală, profundă și autentică cu ceilalți. 

 

Dacă îți sună cunoscut acest scenariu, poate ști că a venit momentul să te reinventezi și să te deschizi către mai mult din tine, din ce viața are să îți ofere și tu să dăruiești ei.

Calea pe care ești chemat să o parcurgi este cea născută direct din inteligența inimii tale, cea care este capabilă să privească în trecut, să vindece și integreze vechi traume, apoi purcede hotărâtă să îți transforme felul de a percepe viața, modul tău de a fi, acordându-te cu iubirea, liniștea și bunătatea care pulsează în fiecare celulă a inimii. 

Prin îmbrățișarea umbrei disonanței, începi să asculți cu o atenție și senzitivitate crescută la ce se petrece în interiorul tău. Începi să fisurezi zidurile din jurul inimii îndurerate, îți folosești intelectul ascuțit alături de claritatea care vine dintr-o inimă purificată și astfel îți făurești cea mai de preț unealtă de navigare prin viață – Discernământul.

.

.

Darul Discernământului

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚̆

 

↟ Atitudinea fastă a Discernământului reprezintă uniunea dintre abilitățile minții și cele ale inimii care își dau întâlnire pe frontul comun al inteligenței corporale. Trupul devine el însuși un baromentru al adevărului atunci când există o coerență între creierul cranial, cel abdomnial și cel al inimii. Această atitudine este susținută de Darul Călăuzirii/Ghidării, capacitatea de a te conduce pe tine și îi ghida pe ceilalți cu iubire, înțelepciune și virtute. 

 

Odată ce umbra începe să fie transformată, darul cheii 13 înflorește și ne învață să trăim în comunitate cu alți oameni, să ghidăm sau să fim ghidați de lideri înțelepți cu scopuri luminoase, care inspiră și entuziasmează prin inițiativele și felul lor de a fi. 

Discernământul ne orientează către a realiza o veritabilă uniune între oameni în care pacea guvernează, înțelegerea domnește și iubirea dirijează totul.

Privind pe scena social-globală, în ograda vecinului sau la știrile de seară, acest lucru pare a fi un țel îndepărtat, un ideal măreț sau un vis iluzoriu. E bine să ne reamintim că marile schimbări care ajung vizibile la nivel colectiv pleacă de la micro la macro, de la nivel individual și nu invers. 

Aici stă cheia care ne cheamă să folosim sabia și mângăierea plină de justețe a discernământului chiar în casa noastră, în relațiile noastre, demersurile de zi cu zi și propria dezvoltare personală.

 

Nivelul de conștiință al Darului este cel al inimii, al creativității, al transmutării trecutului și ghidarea acțiunilor către un viitor mai luminos, plin de speranță și virtute.

La acest nivel, mintea funcționează într-un balans fin între imaginație-rațiune, în tandem cu inima care se deschide să cuprindă tot mai mult în raza ei de simțire, magnetism și iubire.

Când ai făcut munca interioară necesară ca să revelezi darul ce se afla în miezul umbrelor și provocărilor tale, începi să discerni cu lejeritate falsul de real, aparentul de adevărat, vorbăria intelectuală de profunzimea emoțională, esențialul de superficial.

Asta revarsă valuri puternice de limpezime mental-emoțională în structurile tale iar prin porțile larg deschise ale inimii primești revelații profunde asupra lucrurilor care îți stârnesc interesul și pasiunea. 

Un mod inteligent de a utiliza aceste proaspete înțelegeri este de a folosi discernământul pentru a rescrie povestea pe care ți-o spui despre tine, relațiile tale sau viață.

 

 

Povestea este cea care ne definește realitatea. 

Ea nu e un simplu discurs interior. Este bazată pe experiența noastră de viață și pe condiționările preluate de-a lungul timpului. Devine astfel o sursă de manifestare, fiind plină de semnificație, istorie, valoare sentimentală, greutate morală și adesea o închisoare în care ne ferecăm aripile sufletului prin faptul că ne repetăm de nenumărate ori aceeași poveste limitativă încât ne identificăm cu ea și uităm de cine suntem cu adevărat – ființe infinite spirituale aflate într-o experiență umană. 

Suntem expresii ale Infinitului explorând și extinzând limitele finitului în trup de om.

O mare diferență de la a fi bieți și neputincioși oameni, la a fi Umani, în sensul divin al termenului.

 

Prin practică și maturizare, discernământul ne rafinează acuitatea mentală și senzorială devenind capabili să penetrăm cu ușurință până la miezul unei chestiuni, a simți esența și motivațiile ascunse ale unui om, starea generală dintr-un grup rădăcina emoțiilor, sursa provocărilor, cauza suferințelor. 

Asta face din acest Dar un aspect inestimabil ca valoare în era contemporană. Eu îl văd ca unul dintre cele mai importante daruri pe care avem să le stăpânim dacă vrem să navigăm cu claritate și înțelepciune prin vastul ocean de informații, schimbări și influențe care există acum, la un click distanță.

 

Când ai activ și manifești darul Discernământului înseamnă că ai deschis poarta adevăratei înțelegeri – care este cea a minții-inimii unite în adâncul corpului, în vibrația celulelor și ritmul respirației.

Începi să realizezi că, chiar dacă suntem îndepărtați fizic în exterior de cei pe care îi iubim, de prieteni, necunoscuți, animale sau plante, rămânem cu toții uniți în adâncul inimii. Ai îndrăznit să faci cel mai mare pas în conștiință iar iluzia separării, a fricii și a însingurării își îndepărtează ghearele de pe inocenta ta inimă.   

Odată prezentă această înțelegere în tine, poți cataliza și în oamenii pe care îi întâlnești această capacitate de a discerne ce e necesar să fie împrospătat pentru ca trecutul să fie purificat, eliberat, integrat și noi posibilități de manifestare să devină accesibile.

.

.

Harul Empatiei

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚̆

 

Omul care vibrează la nivelul Harului este întotdeauna cel care include, unește, susține, luminează și îi învață pe cei din jur cu bunătate iubitoare, înțelepciune smerită și fără discriminare.

Acest om poate accesa esența a ce înseamnă să fii o plantă, un animal, un om de altă etnie-vârstă-gen, o amibă sau un praf stelar.

 

În epoca modernă mulți ne credem empați, însă în realitate puțini ne simțim cu adevărat ca frați,

Uniți în trup și conștiință cu toate formele de viață. 

Asta implică empatia – o goliciune și spațiozitate interioară care îți dă accesul la a dizolva toate granițele aparente dintre tine și ceilalți, dintre sine și viață, iar tot ce mai rămâne este felul unic prin care Viața simte, creează și iubește prin tine.

 

În cartea Cheile Genelor autorul subliniază importanța de a diferenția între simpatie (prefixul SIM înseamnă – împreună cu) și Empatie (prefixul Em înseamnă – înăuntru). Poți să simpatizezi o persoană, o stare emoțională sau un comportament prin faptul că asociezi cu o experiență din trecutul tău, însă nu e același lucru cu a simți acea persoană sau emoție în tine. 

În I-Chingul chinezesc această cheie se numește – Marea Frăție Umană – reflectând exact capacitatea de a empatiza, de a include, de a uni și reîntregii mai degrabă decât să dezbini și separi pentru a cuceri. 

Asta face din acest Har unul născut predominant din latura faminină a naturii noastre divin de umane. 

El nu poate da roade decât într-o inimă pură care și-a vindecat orice urmă de separare, manipulare, tiranie și a redobândit unitatea cu toți și toate. 

Un termen pe care îl folosim uneori pentru a descrie mici manifestări ale empatiei este – “să te pui în păpucii/pielea altuia”.

 

 

Îți amintești cum este să fii profund ascultat și deci – simțit – de o altă ființă? 

Acel om care te primește adânc în sistemul său nervos, în senzațiile corporale, în intimitatea sufletească și care este cu tine, prezent și conectat la tot ce simți, fie că e frică sau tristețe, bucurie sau extaz, nedorind să te schimbe câtuși de puțin. 

E ca și cum însăși iubirea te-a îmbrățișat și te-a făcut să resimți că indiferent cum crezi că ești, ce ai făcut sau nu ai făcut, cât te consideri de valoros sau insuficient, Ești inerent demn de iubire și ești prin însăși natura ta indivizibilă – Iubire.

Deloc întâmplător că iubim adesea mai ușor animalele decât oamenii. Ele au capacitatea să simtă uniunea firească cu noi, să fie deplin prezente și să rezoneze la nivel celular cu ceea ce trăiește îngrijitorul lor dincolo de cuvinte.

 

Prin Empatie ne putem întreba și putem afla în mod visceral… Cum simte Universul? 

Cum simte o regină a albinelor toate albinele stupului?

O mamă toți copiii oricât de îndepărtați ar fi ei ca locație?

 

Cum ar fi să te percepi că stai în miezul cosmosului și ai acces la toate informațiile, pulsurile, energiile care circulă și își transmit semnalele către tine. Imensă bucurie se revarsă din această atotconectare și percepție a cât de frumoasă este, în realitate, Viața, dincolo de dualitate.

Pentru a putea întrupa acest Har e necesar să antrenezi capacitatea ta de spațiozitate, de a fi gol, liber în interior, calm și liniștit. 

Fiziologic și psihologic, empatia este abilitatea sistemului nervos care și-a integrat traumele, și-a extins conexiunile neuronale și capacitatea de a include mai mult din viață.

Empatia, chiar dacă vine predominant din natură noastră feminină fie că suntem femei sau bărbați, este o adevărată Putere și Virtute demnă de cultivat pentru o viață întreagă.

Ea merge dincolo de hipersensibilitatea care vine dintr-o psihic traumatizat, o minte împrăștiată și o inimă rănită. 

Ne absoarbe orice iluzii și plase de siguranță și ne cere să ne aruncăm cu totul orice identități personale limitative, în marele vid-infinit al conștiinței noastre.

.

.

Aplicații în viața cotidiană și relațională

I. Întrebări de contemplare (oferă-ți 10 min zilnic pentru a reflecta)

Transformarea Umbrei

– Îți este dificil să asculți și să te conectezi cu ceilalți la un nivel profund? Ce îți blochează inima din a se deschide mai larg?

– Ce s-ar întâmpla dacă ți-ai da frâu liber să simți ce simte un alt om, o altă ființă, mai ales atunci când e suferindă sau sunteți în conflict?

– Care sunt modalitățile și tiparele mental-emoționale prin care îți reprimi intuiția, menținând ziduri de protecție în jurul inimii?

 

Eliberarea Darului

– Poți să discerni între discursul interior mental al intelectului și cel al intuiției tale?

– Cum poți să echilibrezi abilitățile mentale cu cele ale inimii, cultivând starea de coerență? 

– Reamintește-ți un episod de onestitate lăuntrică în care ți-ai surprins povestea limitativă pe care ți-o spuneai despre tine sau un apropiat. Cum ai transformat acel discurs interior în unul mai aproape de adevăr, mai împuternicitor și iubitor? 

 

Întruparea Harului

  • Petrece câteva minute în care doar faci spațiu liber în interiorul tău, lași gândurile să plece, mintea să se golească, emoțiile să se elibereze și doar simte. Simte viața, momentul, trupul tău pe un fundal de liniște. Apoi conectează-te la un om / animal (în imaginație sau aflat în apropierea ta) și primește-l în tine, în lumea și simțirea ta lăuntrică și observă: Cum este să fii acel om/animal? Cum se simte el, dincolo de ce arată și exprimă la suprafață? Cum ți se schimbă atitudinea atunci când intuiești și înțelegi mai profund acea ființă?

 

II. Acțiunea Transformatoare (aplică în relațiile tale și serviciul în lume)

  • aplică fără să amâni răspunsurile care ți-au venit după contemplarea întrebărilor
  • fă cu perseverență pașii necesari și ai încredere în conștiența și inima ta, în Întreaga Viață, în susținerea și semnele pe care ți le oferă prin oameni, circumstanțe, inspirații, oportunități

 

III. Practica Interioară (integrează în momentele de solitudine, meditație, contemplare)

  • fii vigilent și transformă atitudinea nefastă a Disonanței care te separă de ceilalți, de lume, în loc să includă și să unească totul în inima ta. Cultivă atitudinea fastă a Discernământului (menționată la nivelul Darului) susținută de capacitatea de a te conduce pe tine și a îi ghida pe ceilalți cu iubire, smerenie și luciditate
  • întreabă-te adesea: Cum pot cultiva puterea discernământului în această situație? Care este adevărul cel mai viu pe care inima mea îl recunoaște? 

.

.

La final, o invitație la împărtășire

Dacă ai parcurs transmisiunea de astăzi a Cheii 13, te invit să îmi spui în comentarii  sau mesaj, cu ce rămâi după această postare? 

  • De la care nivel observi că te manifești mai des? Umbră, Dar sau Har?
  • Care e experiența și perspectiva ta despre această cheie a genelor?

Ai găsit această contemplare utilă și inspiratoare? Împărtășește-o cu prietenii tăi pentru a fi și ei atinși de puterea cheilor din genele și conștiința umană.

Vrei să aflii și perspectiva Quantum Human Design a cheii 13, împărtășită de Georgiana? Poți accesa materialul AICI.

 

𝐍𝐨𝐭𝐚̆:

𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑓𝑎𝑐 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟-𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡 𝑑𝑒𝑟𝑢𝑙𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑌𝑢𝑛𝑔𝑒𝑛 𝑠̦𝑖 𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑖𝑎𝑛𝑎 𝑃𝑜𝑝 𝑝𝑒 𝑏𝑎𝑧𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 64 𝑑𝑒 𝑎𝑟ℎ𝑒𝑡𝑖𝑝𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑄𝑢𝑎𝑛𝑡𝑢𝑚 𝐻𝑢𝑚𝑎𝑛 𝐷𝑒𝑠𝑖𝑔𝑛 𝑠̦𝑖 𝐶ℎ𝑒𝑖𝑙𝑒 𝐺𝑒𝑛𝑒𝑙𝑜𝑟.

𝑀𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑑𝑒𝑡𝑎𝑙𝑖𝑖 𝑝𝑒 pagina Coherent We Space.

Te-a inspirat articolul? Trimite-l și altora!

Facebook
WhatsApp
Pinterest