Încă nu am întâlnit nicio persoană care să spună că i-a fost total lină sau ușoară tranziția de la cuplu la familie. Nouă sigur nu ne-a fost. Și are total sens să fie așa! Oricât am ști sau crede că știm cum va fi întregul proces, aducerea pe lume a unui copil, invită una dintre cele mai masive transformări prin care trecem de-a lungul vieții.
Și procesul este pur subiectiv. Nimeni și nimic nu ne poate pregăti pentru a anticipa cum va fi până nu trecem prin propria experiență. Dincolo de aspectele personale ale femeii și bărbatului care devin părinți, se produce o profundă metamorfoză a cuplului care devine, conștient sau mai puțin conștient, matca energetică în care vine copilul.
Hai să facem un zoom out pe aventura primului an pentru cuplul care așteaptă un copil
Practic, în aproximativ un an un cuplu trece prin următoarele “borne”:
- o concepția planificată sau nu
- vestea sarcinii și reacția sau răspunsul fiecăruia la această nouă realitate
- acomodarea trupului mamei pentru a susține și a asimila energia și dezvoltarea fizică a copilului
- armonizarea cuplului cu ideea și simțirea că sunt deja 3 suflete implicate în viața lor de zi cu zi
- schimbarea dinamicii de relaționare a partenerilor în funcție de experiența de viață, proiecțiile și aspirațiile fiecăruia în relație cu rolul de părinte
- pregătirea și deciziile pentru naștere și primele luni în noua formulă
- pentru cei mai conștienți de necesitatea schimbării paradigmei în care sarcina, nașterea și creșterea copilului ar fi doar responsabilitatea mamei, acum apare provocarea de a găsi modul lor unic de implicare conștientă a tatălui
- nașterea și venirea acasă cu puiul de om de care sunt total responsabili
- prima privire, primul sărut pe piele catifelată, prima coconeală în trei, prima noapte împreună, primul alăptat sau primul biberon, primul scutec, primul urlet ca din gură de șarpe, prima băiță șamd
- permanenta adaptare la nevoile copilului în timp ce întregul bio-ritm și bio-câmp al celor 3 continuă să se modifice
Mi se pare absolut fascinant dar foarte intens ceea ce trăim în această devenire. Oricât de dinamică ne-ar fi fost viața înainte, acest an ne întinde limitele la un cu totul alt nivel. Tu ce simți când pui lumina pe cuplu în acest proces?
De ce aleg să numesc toate aceste aspecte legate de cuplu?
- Pentru că relația dintre părinți influențează definitoriu copilul, este interiorizată de el la nivel celular.Orice tensiune sau blocaj care este conștientizat și eliberat din spațiul cocreat de ei are efect aproape instantaneu asupra bunăstării copilului. Fie că încă sunteți pe perioada sarcinii, are un an sau 7 tot vei observa schimbare în bine pentru că el nu va mai încerca inconștient să reconcilieze relația dintre voi.
- Pentru că de multe ori în aceste etape punem mult atenția pe copil (așa cum este firesc) însă neglijăm să observăm lucid tranziția pe care o traversează cuplul.Poate la început pare că sunt multe alte priorități când vine un copil însă dacă nu este hrănită conștient relația de cuplu, se poate crea o breșă foarte semnificativă între proaspeții părinți. Mai ales că de multe ori alegem parteneri care au moduri diferite, complementare de a se raporta la viață și surprizele ei. Iar viața pe perioada sarcinii și apoi cu copil e o continuă surpriză 🙂
Așadar, fără o comunicare tot mai transparentă este ușor să apară neînțelegeri, judecăți sau resentimente.
- Pentru că mi se pare o pierdere enormă să nu folosim relația de cuplu ca principală ancoră de binețe și iubireUneori relația de cuplu care în sine este benefic să însemne cea mai mare sursă de conectare, siguranță, stabilitate, iubire și susținere profundă poate deveni sursă de și mai mare stres. Sunt multe cupluri care trec prin primele etape ca părinți simțindu-se mai degrabă însingurați decât împreună. Tind să cred că de multe ori această înstrăinare se produce din lipsă de conștientizare sau de modele care să vorbească deschis despre drumul uneori anevoios de regăsire a unui nou mod de a fi împreună după venirea copilului.
Așadar,
aduc în discuție acest aspecte încă de la prima discuție în comunitatea Coherent We Space -> @Familii și viitori părinți pentru noua generație de copii (Link AICI) pentru a vă invita să vă oferiți acest dar al uniunii conștiente fie că:
- deja copii puteți să revizitați din ipostaza adultului de acum acest prim an de trecere de la cuplu la familie
- vă doriți să deveniți părinți sau sunteți pe perioada sarcinii puteți menține o parte din atenția voastră pe procesele subtile care au loc în cuplu
Auto-îngrijirea părinților – nu este un răsfăț, este o necesitate
Prea puțini dintre noi am putut cuprinde multiplele dimensiuni care se întâmplau concomitent în relația de cuplu și unele își cer încheierea conștientă.
Putem “uita” diverse episoade grele în verva de nesomn sau permanenta schimbare însă corpul păstrează amprenta lor la nivel subtil și se manifestă ca stres la nivel fizic, mental-emoțional și deconectare sau tensiuni în cuplu. Uneori pot să treacă ani sau chiar zeci de ani și lipsa de conștientizare sau de comunicare dintre parteneri în acel proces de renaștere la un alt nivel a fiecăruia dintre ei și a relației lor să fi lăsat urme adânci în intimitatea lor.
Un prim reper de auto-îngrijire este să ne dăm voie să conștientizăm câtă nevoie avem fiecare de a fi blânzi cu noi, cu tot ce suntem și nu suntem, cu tot ce am făcut și nu am făcut, cu tot ce putem și nu putem încă. Și din acest spațiu să ne găsim modurile noastre unice pentru a folosi provocările și momentele de cumpănă pentru a ne întări și mai mult încrederea și deschiderea în relația de cuplu. Darurile sunt neprețuite pentru toți membrii familiei, în special pentru copii.
Exersând tot mai mult o astfel de atitudine față de noi înșine și față de partener, setăm implicit energia siguranței și încrederii în copilul nostru la nivel fundamental, corporal.
Uneori ceea ce trăim cu copiii noștri poate să fie prea mult, prea repede sau prea intens
Ca părinți, avem nevoie să învățăm cum să ne îngrijim fizic și energetic, cum să ne susținem cu autenticitate și realism în timp ce le suntem aproape în devenirea lor.
Modul în care noi trăim în interiorul nostru și în cuplu se împregnează la niveluri atât de subtile în energia micuților în primii ani că devine practic atmosfera lor interioară cu care vor călători prin viață.
Dându-ne voie să împrospătăm și să ne îngrijim de spațiul nostru lăuntric și cel relațional este cea mai pură și trainică investiție în sănătatea și bunăstarea copiilor noștri.
Modelul nostru integru, sănătos, iubitor și autentic de a fi și a ne manifesta ca oameni și părinți este învățământul esențial pe care urmașii noștri îl vor duce mai departe în școala Vieții.
Tu cum alegi să te îngrijești pentru a fi un Om și un părinte mai relaxat și încrezător pentru copilul tău?